Açıklama


Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

28 Aralık 2014 Pazar

Bilgisayarın Performansını Belirleyen Bileşenler



Registers
RAM
Sistem saati
Veri aktarım sinyal demetleri (Bus)


Bilgisayarın Günümüzde Kullanım Alanları

    Belki de teknolojinin en ön plana çıkan icadı bilgisayar.Yoldan geçen 10 kişiye sorsak ve bu 10 kişi (6-69) yaş arasındaki insanlar olsa teknoloji dediğimizde aklınıza gelen ilk şey ne dediğimizde verecekleri cevap;Bilgisayar.
    Teknoloji çağı dediğimiz bu dönemlerde yaşayan hemen hemen herkesin klavyenin bir tuşuna yada bilgisayarın bir düğmesine değmişliği vardır.
    




Gelelim kullanım alanlarına.Üst kısımda da belirttiğim gibi hal böyle olunca sanırım kullanılmadığı alanları saysak işimiz daha kolay biter.Etrafımıza baktığımız da bilgisayarın; Eğitimde,Sağlıkta,Sporda ve taşınabilir bilgisayarlar sayesinde gerektiğin de yine iş için otobüste,vapurda,takside,metroda her yerde kullanıldığını görebiliyoruz.
    Ben özellikle eğitimde görsel açıdan bilgisayarın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
    Sağlık alanında ise hem zamandan tasarruf hemde daha net bilgilerle yine görsel olarak insanlara katkı sağladığını düşünüyorum.
    Genel olarak iş hayatında bütün bir düzenin,sistemin bilgisayarlar sayesinde kusursuza yakın olarak işlediği konusunda hem fikirim binlerce insan gibi.

    Hayatımıza çok uzun zaman önce giren bu teknoloji parçasının kullanım alanlarının her geçen gün çok daha fazla artarak devam edeceğini ve yadsınamaz mükemmellikte bir parça olduğunu savunuyorum. 

Byte ve Bit Arasındaki İlişki

Bit

Bilgisayarda veri depolama ve transferlerinde bit en küçük dosya birimidir.
Bir cihaz ya da fiziksel bir sistem tarafından depolanabilecek bilginin maksimum değeri normal olarak sadece 2 farklı şekilde bulunabilir. Bu durumlar genellikle ikili sayılar 0 ve 1 olarak yorumlanır.

Byte

8 bit 1 Byte’tir.
Yani Byte, 8 bit değerindedir.Veri boyutu olarak ekrandaki bir harfi ifade eder.

1024 byte ise 1 Kilo byte’dır  KB
1024 Kilo byte 1Mega byte’dır, MB
1024 Mega byte 1 Giga byte’dır. GB
1024 Giga byte 1 Tera byte’dır TB

Program Ile Yazılım Arasındaki Farklar

   Sanıldığının aksine ikisi aynı şeyler değildir.
   Program, bilgisayara bir işlemi yaptırmak üzere hazırlanmış kodlar, komutlar bütünüdür.
   Yazılım, bilgisayar donanımını kullanmaya olanak veren,  programlar, programlama dilleri, yordamlar ve belgelemelerin tümü.


   Yazılım Örnekleri
   Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)
   Winrar
   Norton
   Winamp çeşitli kategorilerdeki örnek yazılımlardır.

    Programlar tek başlarına bir yazılım değildirler; yazılımlar programlardan, yardımcı programlardan, belgelemelerden (yardım dosyaları), veri kaynak dosyalarından oluşurlar. Mozilla Firefox bir yazılımdır, firefox.exe bir programdır.
    Görüldüğü üzere yazılım, programdan daha geniş bir kavramdır.